2022-04-07

Könyvtér nyitvatartás
Kedves Vásárlóink! A Könyvtér terem nyitvatartása az alábbiak szerint módosul: Hétfő–csütörtök: 10:00–16:00 óra  Tovább »

2020-05-26

Regisztrációs rendelés felfüggesztése
Arra kérjük kedves vásárlóinkat, hogy a rendelés véglegesítése során a Regisztráció nélküli rendelés  opciót válasszák. A rendelés akkor lett sikeresen rögzítve, ha a rendszerünk küldött erről automatikus e-mailt. További információk a rendelés menetére vonatkozóan honlapunk Vásárlás menüpontjában találhatóak. Bármilyen e-mailben (office@koinonia.ro) vagy telefonon (0770612609) érkező kérdésre szívesen válaszolunk. Tovább »

2020-03-10

A második Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték
Március 9-én délelőtt 10 órától sajtóreggeli keretében a Koffer könyves kávézóban meséltünk a második Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték szervezéséről, hogy hol tartunk most, és bejelentettük az idei meghívottak és könyvek listáját. Tovább »


Egyiptomi királynők krónikája
  • Egyiptomi királynők krónikája
  • Az archaikus kortól Kleopátra haláláig
  • Móra, 2008
  • 224 oldal
  • Kötés: Keménytáblás
  • ISBN: 978 963 11 8395 5
  • Illusztrátor: Szerző: Tyldesley, Joyce
  • Fordító: Zsuppán András

-15%

112.5 RON
95.625 RON

Nem rendelhető


Az Egyiptomi királynők krónikája az első átfogó mű Egyiptom királynőiről és királynéiról

3000 év királynőinek lebilincselő életrajza a korai dinasztiákról egészen Kleopátra öngyilkosságáig

A híres királynők, Hasepszut, Nofretiti és Nofertari sorsa példázza, hogy a nők a hagyományos hitvesi és anyai szerep mellett sikeresen állták meg helyüket önálló uralkodóként is

Az egyiptomi kultúra és szokásrend kevésbé ismert oldalait hozzák testközelbe azok a források és képek, amelyek a mindennapi élet apró mozzanatairól tanúskodnak

A kronológiai táblázatok és időszalagok áttekinthetővé teszik az egyes királynők és királynék uralkodásának sorrendjét

273 illusztráció, ebből 173 színes

Az egyiptomi királynék és uralkodónők lebilincselő története három évezreden ível át az archaikus kortól Kleopátra i. e. 30-ban elkövetett öngyilkosságáig. Az Egyiptomi királynők krónikája bemutatja a nők különleges szerepét az ókori egyiptomi társadalomban, és sorra veszi az összes királyné életrajzát. Bőséges képanyag, családfák, adattáblák, kronológiai táblák és az egyiptomi kultúra sajátosságait ­ a parókaviselettől a gyermekszülésig ­megvilágító írások segítik az eligazodást az egyiptomi kultúrában. Az egyiptomi királynék gondoskodó feleségek és édesanyák voltak, de dinasztikus válság idején elvárták tőlük férjük helyettesítését. A királyné időnként maga állt a hadsereg élére, vagy kormányozta az országot kiskorú fia helyett. Alkalmasabb király híján előfordult, hogy a dinasztia egyik befolyásos nőtagja magához ragadta a hatalmat, és királynőként uralkodott. Hatsepszut és Tauszert fáraónő, a csodálatos Teje és Nofretiti királyné, a gyönyörű Nofertari és Kleopátra meghatározó alakjai az egyiptomi történelemnek. De mi a helyzet a kevésbé ismert fáraófeleségekkel, a női lakosztály falai mögött rejtőző, dédelgetett királyi hitvesekkel és hercegnőkkel? Emlékük megfakult, sírjaikat jórészt elnyelte a sivatagi homok. De a névtelen hölgyek egyszer-egyszer kiléptek luxusbörtönük biztonságából, és befolyásolták a trónöröklés rendjét. Az Egyiptomi királynők krónikája az ő történetüket is elmeséli. Ez a nagyszerű könyv szórakoztató olvasmány és megkerülhetetlen tudományos alapmű, melyet örömmel forgathatnak a turisták, múzeumlátogatók, diákok és az ókori Egyiptom iránt érdeklődő laikusok.

Olvass bele!
A kötet előszava

Az Egyiptomi királynők krónikája bemutatja az egyiptomi királynék változó történelmi szerepét az egyesítés előtti időktől VII. Kleopátra i. e. 30-ban bekövetkezett haláláig. A régészeti emlékek és a fennmaradt szövegek összevetésével lebilincselő történet bontakozik ki a szemünk előtt: a politikai és vallási hatalom története, véres csatáké, örök szépségé, isteni hatalomé és halálé. Hány és hányféle asszonnyal találkozunk történelmi időutazásunk során! Királyi hitvesek, anyakirálynék, arctalan ágyasok és néhány különleges nő, akik lerázták az évszázados hagyomány és előítéletek béklyóit, és királynőként kormányozták országukat.

De vajon érdemes ilyen mélyen belemerülni ebbe a történetbe? Elmesélhető az egyiptomi történelem kizárólag női szemszögből? Szabad-e egy olyan bonyolult rendszernek, mint az egyiptomi királyi család, csupán egyetlen aspektusára koncentrálni? Úgy hiszem, hogy ezekre a kérdésekre igen a válasz.

Az egyiptológusok mindig is egyetértettek abban, hogy a földi halandók és az isteni szféra közötti élő kapcsot jelentő királyok vagy fáraók kulcsszerepet játszottak Egyiptom fennmaradásában. Egyre több bizonyíték van arra, hogy e félig isteni királyság női oldalát képviselő királynék nélkül a király sem maradhatott volna fenn. A fáraók kivétel nélkül mind megházasodtak. Ahogy Egyiptomnak királyra volt szüksége, úgy a király mellől sem hiányozhatott a királyné. Az egyszerű egyiptomi nőkhöz hasonlóan a királynénak mindig támogatnia kellett férjét, amikor annak szüksége volt rá.

Ahogy egyre többet tudunk meg a királyi hitvesek vallási és politikai szerepéről, egyre mélyebb betekintést nyerünk a királyság sajátosan egyiptomi koncepciójába, valamint a dinasztikus történelem, dinasztikus vallás, sőt dinasztikus életmód finom részleteibe és összetettségébe. A királynéi méltóság egyes sajátos aspektusairól kitűnő könyvek jelentek meg ­ ki kell emelni Lana Troy úttörő művét (Patterns of Queenship in Ancient Egyptian Myth and History) ­, és egyes híres királynőkről számos életrajzi könyvet írtak, de mindeddig egyetlen összefoglaló mű sem született az egyiptomi fáraófeleségek történetéről és szerepéről. Ezzel a könyvvel szeretném pótolni ezt a hiányosságot, és remélem, a királynék krónikája elnyeri majd minden olvasó tetszését a diákoktól az ókori Egyiptom iránt érdeklődő laikusokig.

A könyv két részre oszlik. A királynék történetét lehetetlen megérteni az egyiptomi nők a társadalomban elfoglalt helyének ismerete nélkül. A bevezető fejezetben felvázoljuk a feleségeknek és az anyáknak a jogait és kötelességeit egy hagyományos dinasztikus családban, majd közelebbről megvizsgáljuk magának a királyi családnak a helyzetét. Részletesen áttekintjük a király szerepét, mivel a királyné viszonya férjéhez és/vagy fiához meghatározta státusát. Végül a bevezető fejezet végén feltesszük az alapvető kérdést: hogyan határozható meg, mit jelenthetett Egyiptomban királynénak lenni?

A könyv második részében dinasztiáról dinasztiára haladva sorra vesszük az egyes királynék életrajzát, és végigkövetjük egyre összetettebb címeik, uralkodói jelvényeik és temetkezésük alakulását. Ahogy a kronológiai táblák is mutatják, a történet időről időre megszakad: a tudásunk hiányos, főleg a korai dinasztiák esetében. A meglévő tudás sem egyenletes: egyes királynékról bőséges ismerettel rendelkezünk, míg más, talán ugyanolyan fontos királyi hitvesekről a nevükön kívül semmit sem tudunk. Ennek ellenére az egyiptomi királynék krónikája varázslatos történet. Az ismertebb királynék esetében adattáblákban foglaltuk össze a velük kapcsolatos alapvető információkat. Legtöbbjüknél megadjuk a név hieroglif, illetőleg kartusba írt változatát is Wolfram Grajetzki Ancient Egyptian Queens: a Hieroglyphic Dictionary (2005) című műve alapján. Ez a könyv felbecsülhetetlen értékű alapmű a királyi nevek és címek iránt érdeklődő kutató számára. Ha a név vagy a kartus hiányzik, a név hieroglif feliratokban nem fordul elő.
Hozzászólok  • Legújabb könyvek ebből a kategóriából
2084 – A mesterséges intelligencia és az emberiség jövője

Méret: 142 x 197 mm ,
240 oldal. Puhatáblás.

Az ember tragédiája / Tragedia omului / Tragedy of Man

Visky András szerk.


-15%
120 RON
102 RON / 8900 Ft


Méret: 280 x 230 mm ,
268 oldal. Kartonált, füles.

Creation magazin 2021


-15%
35 RON
29.75 RON


Méret: 275 x 210 mm ,
59 oldal. Tűzött.

Creation Magazin 2020


-15%
35 RON
29.75 RON


Méret: 210 x 275 mm ,
59 oldal. Tűzött.

Úton egymáshoz - Enneagramtérkép az egészséges kapcsolatokhoz

192 oldal. Kartonált.

Gondolatok elvitelre - A pszichológus tanácsai nem csak karanténra

108 oldal. Kartonált.


  • Legnézettebb könyvek ebből a kategóriából
A románok rövid története

Neagu Djuvara


-15%
29 RON
24.65 RON / 2400 Ft


Méret: 130x200 mm ,
328 oldal. Kötött.

Peter Brook és az egyszerű formák színháza

Georges Banu


-15%
34 RON
28.9 RON / 2400 Ft


Méret: 121x201 mm mm ,
512 oldal. Kartonált.

Írni és (nem) rendezni

Visky András


-15%
22 RON
18.7 RON / 1980 Ft


Méret: 113x180 mm ,
262 oldal. Kötött.

Terepkönyv

Berszán István


-15%
10 RON
8.5 RON / 1850 Ft


Méret: 155x240 mm ,
248 oldal. Kötött.

Könyv és film között

Király Hajnal


-15%
15 RON
12.75 RON / 2700 Ft


Méret: 165x235 mm ,
182 oldal. Kartonált.

Színházunk, a Cseresznyéskert

Georges Banu


-15%
24 RON
20.4 RON / 1750 Ft


Méret: 121x201 mm ,
176 oldal. Kartonált.